DE KAARSENMAAKSTER

De kaarsenmaakster van Bourtange heet Anita Moorman, alias Victoria, zij vertelt.....

Hallo, ik ben Anita, alias Victoria en sinds 1 november 2013 de kaarsenmaakster van Bourtange. Ooit leek het me leuk om iets creatiefs te doen voor mezelf en voor anderen, maar ik wist niet wat, totdat... ... ik de kaarsenmaker van Twente bezig zag, Bas Nuis van Twentekaars. Samen met een groep zag ik hem bezig kaarsen te dompelen en ik kan niet uitleggen wat er toen gebeurde.... het was.. KLIK.... dat is het! Lang heb ik met hem gesproken over het kaarsenmaken en over ambachten die verloren gaan.

Voordat ik één kaars had gemaakt, waren de ketels gekocht, zó overtuigd was ik van het plezier dat ik hier in zou vinden. Ik heb me aangemeld voor de opleiding "kaarsenmaker" bij het Gildewerk en sindsdien veel kaarsen gemaakt en er alles over gelezen.

Ik ben in 2007 begonnen met het maken van kaarsen en vond het fijn om dit plezier ook over te brengen op de kinderen tijdens een feestje. Ongelooflijk hoe trots ze naar huis gingen met hun éigengemaakte kaars! Al deze kinderen hebben mij het vertrouwen gegeven om mijn droom te verwezenlijken en de stap te zetten naar een heuse kaarsenmakerij, de kaarsenmakerij van Bourtange.

Tijdens mijn opleiding kaarsenmaken kwam ik aanraking met het maken van zeep, van uit hun ontstaan hebben kaarsen en zepen veel met elkaar gemeen. Ik kan het dus ook niet laten om de kaarsenmakerij uit te breiden met een assortiment handgemaakte zepen. Momenteel worden deze voor Victoria gemaakt, maar ik hoop in de toekomst er de tijd voor te hebben om ook al mijn creatieve ideeën over zepen aan u te kunnen tonen.

Naast kaarsenmaakster, heb ik de belangrijke taak moeder te zijn van 3 prachtkinderen. In al mijn twijfel of ik nu écht zo'n project moet doen, hebben zij mij overtuigd het te doén. Ze verheugen zich op de weekenden dat ze meegaan naar Bourtange en als de voorliefde voor kaarsen erfelijk is bepaald.... dan hebben ze het geërfd.

Ik ben blij om in de mooie omgeving van Bourtange zoveel mensen het ambacht van het kaarsenmaken te mogen laten zien en te laten ervaren.

Ga naar boven